Natuur

Natuur

Natuur en landschap in Sint Michielsgestel

De directe regio van Zonnewende is een schatkamer vol natuur en cultuurlandschap, waaronder zeven bijzonder gevarieerde wandelingen in Sint Michielsgestel. Heeft het geregend, dan zijn sommige routes alleen begaanbaar met regenlaarzen – uitdagend voor de jeugd!

Deze wandelingen heten Ommetjes, omdat ze niet al teveel tijd in beslag nemen. Ze zijn een initiatief van de Brabantse Milieu Federatie. In andere omliggende gemeenten vindt u nog eens zeven van deze wandelingen.

IJsvogels en vleermuizen

In Sint Michielsgestel starten twee Ommetjes in het oude kerkdorpje Gemonde.  De eerste, De Hogert, leidt u vanuit Gemonde via bos en akkers naar De Dommel. Langs deze rivier wandelend komt u via het beekdal weer terug in Gemonde. Via het tweede Ommetje vanuit het kerkdorp, Vossenholen, wandelt u door het gelijknamige, agrarische gebied met indrukwekkende, oude knotwilgen. Ontdek hier zelf de aller dikste knotwilg met een omtrek van maar liefst vijf meter.

De Ommetjes Genenberg en Zegenberg bieden kans om bijzondere vogels en andere dieren te spotten. Genenberg is het leefgebied van onder andere ijsvogels aan de dommelmeander en kraamkolonies van vleermuizen in holle bomen. In Zegenwerp bij de stuw ziet u futen, in het voorjaar met jonkies. Als u geluk hebt, komt u hier zelfs een das tegen.

Balken over slootjes

De Ommetjes Het Woud, De Donken en De Beemden liggen alle drie in het dorp Den Dungen. Deze Ommetjes zijn het meest avontuurlijk voor de jeugd. Thuis in het Nieuws schreef hierover: “De 3 wandelroutes lopen over enkele bestaande zandpaden, maar omdat Den Dungen niet zoveel bestaande zandpaden kent, zijn er ook nieuwe paden gecreëerd over onder andere schouwpaden langs boerenland. Hier en daar zijn bruggetjes gemaakt van acacia- en eikenhout, om de routes door te kunnen laten lopen. In sommige gevallen zijn dit maar een paar balken over een slootje. Hierdoor komt men op plekken die voorheen niet bereikbaar waren.”

Praktisch

 

Neem contact met ons op